Adıyaman Eczacı Odası - Adıyaman Nöbetçi Eczaneler

Mart 16, 2020

Kırmızı, Yeşil Ve Normal Reçete İle Verilmesi Gereken İzlemeye Tâbi İlaçlar İle Mor Ve Turuncu Reçeteli İlaçlar Reçetesiz İlaç Temini İçin Sistemde Yapılan Düzenlemeler


Kırmızı, Yeşil Ve Normal Reçete İle Verilmesi Gereken İzlemeye Tâbi İlaçlar İle Mor Ve Turuncu Reçeteli İlaçlar  Reçetesiz İlaç Temini İçin Sistemde Yapılan Düzenlemeler

Eczacılara ve Tüm İlgililere Başlıklı TİTCK
Duyurusu Hakkında


T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 16 Mart 2020 (bugün) resmi internet sayfalarında yayımlanan duyuyu ile; yeni bir alt türüne bağlı Koronavirüs hastalığı (COVID-19) sebebiyle Bakanlık tarafından alınan tedbirler kapsamında, hastaların kronik olarak kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla; kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteli ilaçlar da dâhil olmak üzere aşağıdaki geçici tedbirler alındığı belirtilmiştir.

“1. 1 Mart 2020 - 30 Haziran 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan ilaç kullanım raporları 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli sayılacaktır.

2. Son altı ay içerisinde hekim tarafından kronik hastalığı için reçete edilmiş ilaçları kullanan hastalar, her seferinde 30 günlük tedaviyi içeren miktarda ve bir önceki reçetede yazan doz miktarı kadar ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın sadece raporlu ilaçları için olmak üzere doğrudan eczaneye giderek temin edebileceklerdir.

3. Eczacıların yukarıdaki koşulları sağlayan ilaçları hastalara verebilmesi için kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteye tâbi ilaçları “Reçetem Uygulaması” (Renkli Reçete Sistemi, recetem.enabiz.gov.tr), reçete giriş menüsünde hastanın T.C.’sini kaydetmeden önce “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” sekmesini işaretleyerek giriş yapması gerekmektedir.

4. “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulaması kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi tarafından hak sahibi hastalara verilecek ilaçların kutu sayısı ve kullanım dozları ile veriliş tarihlerinin “Reçetem” ve “SGK Medula Uygulamaları” ile uyumlu olmasına dikkât edilmelidir.”

Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini ile ilgili olarak meslektaşlarımızın yukarıdaki tedbirlere göre hareket etmesi gerektiği önem arz etmektedir.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

 

Kurum duyurusu için tıklayınız.